Immaterialrätt – att skydda det som inte går att ta på

Immaterialrätt är den rätt, en upphovsman kan ansöka om, av saker som inte direkt kan tas på. Det kan vara allt ifrån klassiska patent till design eller koncept. Ofta gör man saker i sitt arbete som man inte ens tänker på att det indirekt kan stjälas av någon annan om man inte registrerat och skyddat det. Är man egen företagare och skapar och kreerar saker lämnar man med andra ord bakdörren olåst, och vem som helst kan kopiera ens tjänster utan att man kan göra något åt det. Framförallt kan det få ekonomiska konsekvenser man aldrig riktigt föreställt sig.

Egna patent
Patent, tekniska lösningar och uppfinningar, kan skyddas både regionalt så väl som inom EU och i hela världen. Vissa länder skyddar genom bruksmönsterskydd men funktionen är densamma. Att skydda en produkt, eller komponent, innebär inte bara att man håller konkurrenter stången, utan också att man strukturerar sig så att man i framtiden kan sälja eller hyra ut sitt patent och därigenom skapa år av passiv inkomst även när man inte längre arbetar med produkten.

Upphovsrätt och annan design
Att författare och musiker behöver skydda sina verk och sin upphovsrätt kan vara logiskt, men exakt det samma gäller tex dataprogrammering och vissa typer av design. Arbetar man som konsulterande frilansare med en kreativ inriktning kan det även vara viktigt att ha sina arbetskontrakt granskade av en krediterad patentbyrå, som tex http://bjerken.se/se/, då man eventuellt lämnar ut sitt arbete utan skydd och tom kan ha gett bort rätten till en kund utan att veta om det.

Rätt råd i rättan tid kan bespara många framtida problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *